Продавець Столярний цех розвиває свій бізнес на Prom.ua 10 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Кошик
31 відгук
Дерев'яні меблі, столярні роботи та пиломатеріали у Харкові!
+380 (99) 756-70-64
+380 (96) 058-09-98
Кошик

Дерев'яна посуд і столові аксесуари

Дерев'яна посуд і столові аксесуари в Харкові!

Якщо Ви прихильник здорового способу життя і особливо стежте за своїм харчуванням, то ви не зможете пропустити такий момент, як вибір і покупку для себе екологічно чистого посуду і столового інвентарю з дерева! Виготовляється нами продукція абсолютно нешкідлива, не вимагає особливого догляду, завжди модна і оригінальна! Прекрасно підійде як для будинку, так і для будь-якого закладу, що спеціалізується на громадському харчуванні! В даному розділі ви знайдете для себе абсолютно будь-які за формою, властивостями, застосування та дизайну столові прилади з дерева! Чого немає в каталозі, зробимо на замовлення!!!

  Дерев'яна посуд з різних порід дерева! 

Дерев'яний посудДерево використовували для виготовлення посуду з незапам'ятних часів. Власне, до дерев'яної посуду, спочатку «кострубатою», грубо видовбаної або абияк зробленої з кори, взагалі ніякої посуду не було. Люди якось обходилися без неї. А потім набридло, і поступово в ужиток почали входити різні дерев'яні миски. Відомий, правда, період в «посудній історії Русі», коли на князівських бенкетах страви клали прямо на дерев'яний стіл, в якому були передбачені спеціальні поглиблення. Таким чином, сам стіл і був посудом. З часом від цієї практики відмовилися. Поступово люди стали надавати значення не тільки функції посуду, але і її зовнішнім виглядом. В процесі різних археологічних розкопок були знайдені зразки дерев'яної начиння, відносяться приблизно до VIII століття. На ній збереглася декоративна різьба і деякі інші «прикрашення». 

Взагалі, на Русі посуд робили з деревини листяних порід. Способів виготовлення було кілька. Дерев'яні вироби ділилися на довбані або різані, точені, бондарні та зібрані з клепок за допомогою обручів. Головувала бондарна посуд. У всякому разі, вироби майстрів-бондарів користувалися найбільшим попитом. Та й асортимент бондарних посуду був широкий і включав себе як дрібні предмети (чашки, склянки тощо), так і начиння більш велику (балії, відра, діжки, бочки).

Дерев'яний посудНайбільш «популярної» дерев'яним посудом були цебри. Їх використовували переважно для перенесення води. Однак вони годилися і для зберігання продуктів (вина, олії та інших). Стародавні цебри були циліндричної форми і відрізнялися дуже хорошою стійкістю. В основному їх робили з осики або берези.

Про ушате складали загадки: «Голови немає у туші, зате є вуха» чи «Ліс в обріз, а пара дерев усіх вище». Все це про нього, про дерев'яному ушате. Адже він мав характерною зовнішністю – над стінками цебра завжди височіли «вушка», - клепки з отворами.

Та що там загадки! Цебер був настільки люб нашим предкам, що його навіть увічнили в досить відомої лубочної картинці, датованої сімнадцятим століттям. «Як миші кота ховали» - таке її нехитре назву. На ній зображені веселі миші, які ховають свого найлютішого ворога – кота. Свято у розпалі. Одна миша – музикант, вона грає на волинці (дивно, що не на балалайці), інша на сопілці, третя несе короб з пирогами, четверта б'є в бубон, а ще двоє мишей «несуть відро доброго питва» (на картинці так і написано). Мабуть, в ушате медовуха або пиво – свято як-ніяк.

Дерев'яний посудАле це все раніше. А що ж зараз, коли у дерев'яної посуду з'явилося безліч конкурентів. Звичайно, нині знайти дерев'яну посуд на звичайній кухні досить складно. Хіба що різноманітні лопатки, довгі ложки для помішування в процесі готування (інша посуд не терпить щоб по ній «елозили» чимось металевим), так обробні дошки. Останні, втім, потихеньку витісняються «конкурентами» з інших матеріалів. І дарма, дарма на наших кухнях так мало дерева. В дерев'яній посуді, звичайно, не звариш суп і не вскипятишь воду, але вона прекрасно підходить для зберігання продуктів. А це немало, чи знаєте.

Відзначимо, що в дерев'яній посуді продукти не просто зберігаються, але і з часом можуть взяти собі дещицю деревного аромату. Так, наприклад, мариновані або солоні гриби (маслюки, білі, грузді) добре зберігати в дерев'яних ємностях з ялівцю. Уявляєте собі смак маринованих маслюків з нотою ялівцю? Пальчики оближеш! А якщо зберігати їх у посудині з модрини – смак буде іншим, але вже точно не гірше. Одними грибочками, звичайно, ситий не будеш. В дерев'яному посуді прекрасно зберігаються борошно, сіль, цукор, крупи, мед. Природно, не варто забувати про те, що саме дерев'яні бочки – класична тара для приготування і зберігання різних овочевих солінь, невід'ємних елементів російської кухні: капусти, помідорів, огірків. Та й для вина (це вже не зовсім російська кулінарна класика, звичайно) дубові бочки або невеликі барила – саме те.

Дерев'яний посудДуже важливо те, що дерев'яний посуд екологічна і абсолютно безпечна для здоров'я людей.

Дерев'яна посуд не так вже й тендітна. У всякому разі, вона набагато міцніша скляної або керамічної. Вона, при правильному зверненні, дуже довговічна, а варто при цьому недорого (якщо, звичайно, це не якась особлива «розписна» дерев'яна посуд). Зрештою, дерев'яний посуд, навіть недорога, як правило, дуже приємна на вигляд.

«Деревинка» (так любовно називають дерев'яний посуд деякі її «фанати») добре виглядає в сервіровці. При цьому, правда, не варто «переборщувати». Дерев'яна посуд добра саме як елемент сервірування – вона повинна поєднуватися на столі з іншим посудом.

Дерев'яний посудМінуси у дерев'яної посуду, звичайно, теж є. Однак вони не надто суттєві. Наприклад, при тривалому його використанні він може змінити колір – потемніти. Станеться це, якщо вона не пофарбована, а фарбувати дерев'яний посуд для повсякденного використання, і тим більше обробляти її різноманітними морилками, нітролаком або епоксидною смолою, м'яко кажучи, не рекомендується. До речі, відновити первісний колір дерева можна, протерши його перекисом водню. Потім не забудьте помити посуд теплою водою.

Дерев'яну посуд не так просто мити. Хоча і дуже вже складним цей процес не назвеш. Її ретельно миють у гарячій воді м'якою губкою, можна щіткою з миючим засобом. Після – обов'язково насухо витирають. Якщо дерев'яна посуд тхне цвіллю (таке трапляється) – додайте в гарячу воду трохи оцту і промийте її отриманим розчином. Проблема буде вирішена.

Природно, говорячи про дерев'яній посуді, не можна забути і про декоративною. Її краще не використовувати для зберігання або приготування їжі. Нею треба просто милуватися. Згадайте чудову хохломскую дерев'яний посуд, традицію городоцької розпису по дереву… загалом, дерев'яна посуд в господарстві точно стане в нагоді. Хоча, звичайно, в сучасній кухні вона вже далеко не на перших ролях. 

ДЕРЕВ'ЯНА ПОСУД: ПЛЮСИ, МІНУСИ ТА РЕКОМЕНДАЦІЇ

Дерево завжди використовували для виготовлення посуду. У такому посуді їжу не приготуєш, але приймати їжу з неї – одне задоволення. Особливою любов'ю дерев'яна посуд користувалася в Росії і країнах Азії. Японці і китайці і зараз віддають перевагу тарілки, салатниці, миски і плоскі страви з дерева. У нас же популярність такого посуду поступово зійшла на немає, однак в останні роки інтерес до дерев'яній посуді відродився (що пов'язано, в тому числі, і з популяризацією у нас азіатської кухні).

Переваги дерев'яного посуду

Одне з головних переваг дерев'яного посуду – її екологічність. З дерев'яних мисок і салатниць приємно приймати їжу, завдяки позитивним асоціаціям з традиційністю і природністю. Якщо один і той самий натуральний продукт буде продаватися в скляних та жерстяних банках або в дерев'яних діжках, більшість людей з цієї ж причини інстинктивно виберуть продукт в дерев'яній тарі.

 

дерев'яний посуд

 

В дерев'яному посуді прекрасно зберігаються продукти. При цьому вони можуть переймати деревний аромат, що може збагатити смакові якості продукту. Наприклад, смак маринадів виграє, якщо вони полежать якийсь час в дерев'яній посуді з ялівцю або модрини. Особливо це стосується маринованих грибочків.

В дерев'яній посуді зберігають також вершкове масло і мед – вважається, що цим продуктам найбільш комфортно в дерев'яній тарі, яка наділяє їх додатковим ароматом.

Ще одна значна перевага дерев'яної посуду – її міцність.Металева і пластиковий посуд теж міцна, але металева не дуже приємна для людини, тим більш вона асоціюється з чимось казенним, а повна безпека пластикової викликає великі сумніви. Дерев'яна тарілка, на відміну від порцелянового і скляного, не розіб'ється, якщо впустити її на підлогу. На відміну від металевої, дерев'яна посуд – дуже домашня і затишна, а на відміну від пластикової – безпечна. 

У дерев'яної посуду, звичайно, є і недоліки. Вона темніє з часом, якщо, звичайно, її попередньо не обробили хімічними сполуками, що в багатьох випадках неприпустимо для повсякденного посуду. Щоб повернути первісний колір дерев'яних мисках, їх протирають перекисом водню. Дерев'яна посуд може накопичувати запахи їжі. Щоб від них позбутися, дерев'яний посуд потрібно обполоснути окропом і добре просушити. Ще один недолік дерев'яного посуду – складність миття. Її буває непросто вимити, тим більше в посудомийну машину класти дерев'яний посуд небажано.

Дерев'яна посуд: що в ній подавати і як сервірувати

В дерев'яній посуді подають в основному тільки холодні страви. Якщо дерев'яна посуд виконана в українському народному стилі, вона ідеально підійде для подачі традиційних страв: наприклад, якщо влітку ви приготували окрошку, можна подати її у дерев'яних мисках. Це ж стосується і вінегрету, салату з квашеної капусти, холодних голубців, ягід, пиріжків, маринованих овочів і грибів, холодної юшки, сиру зі сметаною і багато чого іншого.

 

дерев'яний посуд

 

Дерев'яні миски в азіатському стилі ідеально підходять для подачі рису до японським і китайським блюдам.  Для сервірування суші є спеціальні дерев'яні лотки. Взагалі, майже всі страви азіатської кухні можна подавати в дерев'яній посуді (за винятком, можливо, гарячих супів).

 

дерев'яний посуд

 

Що стосується сервіровки, то дерев'яний посуд можна сміливо поєднувати з порцелянової, але бажано, щоб вони збігалися за стилем. То є добре поєднуються фарфор під гжель з дерев'яними салатницами, прикрашеними російським орнаментом. Керамічні квадратні тарілки, миски і тарелі гармонують на столі з дерев'яними лотками і мисками (а-ля азіатський стиль сервірування). А от з пластиковим посудом дерев'яна зовсім не поєднується! Складніше її комбінувати з металевою, простіше – зі скляною. Головне – витримати стиль. Окремо потрібно сказати про ложках. Дерев'яні ложки не прийнято пропонувати гостям, т. к. дерев'яна посуд вважається не найбільш гігієнічною.

 

дерев'яний посуд

 

Як вибрати дерев'яну посуд?

 

дерев'яний посуд

 

Для прийому їжі підходить дерев'яна посуд з модрини (в ній потрібно подавати фрукти, овочі, відварну картоплю і маринади), хвойних порід (подають м'ясо, рибу, мариновані гриби, квашену капусту). Товщина стінок посуду повинна бути приблизно 5-8 мм. Більш тонкі і більш товсті предмети посуду з дерева є і більш крихкими, так як на них швидше з'являються тріщини і розколи.

Дерев'яна посуд буває різною: є посуд, призначена для прийому їжі, а є та, яка служить тільки декоративної мети. Другу для зберігання їжі використовувати не можна, так як при її виготовленні застосовують хімічні речовини, шкідливі для людей. Разово, звичайно, можна подати в ній салат, але для систематичного використання у практичних цілях вона не годиться.

Купуючи дерев'яний посуд для подачі в ній їжі, обов'язково потрібно попросити гігієнічний сертифікат. Також необхідно почитати супровідні папери до посуді – може статися, що вона не призначена для прийому їжі. Якщо посуд вкрита лаком, це не означає, що з неї не можна їсти. Існують безпечні лаки, які називають «харчовими». Нелакованих і взагалі нічим не оброблена дерев'яна посуд служить не дуже довго. Якщо ви купили таку посуд, перед використанням її потрібно помити, просушити і змастити рослинним маслом – наприклад, лляною. Залишити до вбирання, потім обполоснути і насухо витерти. Процедуру «промаслення» періодично потрібно повторювати.

Вибір дерева для дерев'яного посуду за призначенням. 

 Всі посудини для алкоголю або інших напоїв, бочки, кухлі, келихи, фужери, виготовляють з ― дуба, акації, липи або осики.

Ложки, вилки, шпажки, черпаки виготовляють із липи, черешні, бука, вільхи, сосни

Миски, тарілки, підноси цукорниці, солянки і тд. виготовляють з ― груші, яблуні, вишні, абрикоса, сливибука.

Обробні кухонні дошки, качалки, ступки, відбивні молотки і все що схильне ударному навантаженні виготовляють з дуба, акації, ясена, бука, граба, берези, горіха, клена. 

Хлібниці, скриньки або ємності для зберігання продуктів виготовляють з вільхи, липи, бука, осики.

Также изготовим на заказ посуду из экзотических пород дерева ― красное дерево, тик, оливка, маслина, облепиха, мербау, можжевельник, американский красный дуба и тд. 

 

 

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner